Alles van Bladel
Bekijk de agenda
< december 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
 
 
1
49
2
3
4
5
6
7
8
50
9
10
11
12
13
14
15
51
16
17
18
19
20
21
22
52
23
24
25
26
27
28
29
1
30
31
 
 
 
 
 

OP ZOEK NAAR DE VLIEGENZWAM EN DE BOLEET – ZONDAG 29 SEPTEMBER

OP ZOEK NAAR DE VLIEGENZWAM EN DE BOLEET – ZONDAG 29 SEPTEMBER
De Kempen West


Wie zijn ogen goed de kost geeft, kan ook hier in Nederland eigenlijk wel in elk seizoen paddenstoelen vinden in de natuur. Met name de soorten met een hout- of leerachtige structuur en die meestal op (dood) hout groeien, worden vaak meerdere jaren oud en zijn daardoor het hele jaar te zien.

Voorbeelden daarvan zijn de Echte Tonderzwam en de Doolhofzwam. Van de soorten die geen hout- of leerachtige structuur hebben, verschijnen er sommige iedere keer als de omstandigheden wat vocht en temperatuur betreft gunstig zijn. Zij laten hun sporen vrij en vergaan daarna weer vrij snel om plaats te maken voor een eventuele volgende generatie. Zwavelkopjes, diverse Russula's en Grote Stinkzwammen zijn soorten die hiertoe behoren en die, mits het maar nat en warm genoeg is, van het vroege voorjaar tot in de late herfst te vinden zijn. Veel andere soorten laten zich echter pas zien in de late zomer of in de herfst. September, oktober en november zijn dan ook de beste maanden om op paddenstoelenspeurtocht te gaan; tenminste als er voldoende regen is gevallen in de voorafgaande weken. Is dat niet het geval, dan is de paddenstoelenrijkdom gewoonlijk toch beduidend minder.

Helaas was het dit jaar gedurende de zomermaanden ook weer behoorlijk droog. Ondanks deze dus wat minder gunstige omstandigheden hopen wij op onze paddenstoelenexcursie van zondag 29 september a.s. toch weer een mooi aantal soorten aan de deelnemers te kunnen laten zien. De excursie vindt plaats op Landgoed Wellenseind te Lage Mierde, een landgoed waar naast bos op hoge/droge gronden ook behoorlijk wat bos voorkomt in de lagere en daardoor nattere dalen van de beekjes De Reusel en De Raamsloop.

Alle belangstellenden die mee op speurtocht willen gaan door de bonte wereld van Bovisten, Amanieten, Russula's en Boleten zijn van harte welkom!

Deelname aan deze excursie van IVN-Afd. Kempenland-West is gratis. Vertrek: om 9.00 uur vanaf het Dorpsplein te Lage Mierde. De wandeling duurt ruim twee uur.

De Houtwinkel Bladel 8-6-2017


« terug
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel
Yoga docent - Ankie Pluim - Bergeijk, Luyksgestel
Reijnders & Partners Bladel
Profile Bito De Fietsspecialist Bladel
Frans Soetens Woninginrichting Vessem