Alles van Bladel
Bekijk de agenda
< juni 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
 
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30

Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?

Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?
De Kempen West Geplaatst 28 februari 2019

We gebruiken de hele dag door water. Per persoon gemiddeld 120 liter per dag. Waar komt al dat water wat we wegspoelen terecht? Alles wat we wegspoelen door de gootsteen, douche of wc verdwijnt in het riool.

Waterschap De Dommel zuivert afvalwater van 890.000 inwoners in 8 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Midden-Brabant. Het afvalwater komt als gezuiverd water terug in het beekdal van de Dommel.

Hergebruik van afvalwater
Het waterschap doet veel onderzoek naar hergebruik van stoffen in afvalwater. Er zitten veel waardevolle grondstoffen in ons rioolwater die we kunnen hergebruiken. Het waterschap haalt bijvoorbeeld energie uit biogas dat wordt geproduceerd door de bacteriën in de zuivering en maakt kunstmest en bioplastics met stoffen uit het rioolwater. Ook haalt Waterschap De Dommel op de Energiefabriek Tilburg energie uit het afvalwater. Dat is genoeg energie voor de hele rioolwaterzuivering in Tilburg.

Waterzuivering bij u in de buurt
Bij u in de buurt ligt de rioolwaterzuivering Hapert. Daar komen de rioolbuizen uit de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel en een gedeelte van de gemeente Eersel samen. Het afvalwater komt terecht in de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het schoongemaakt. Het gezuiverde afvalwater stroomt uiteindelijk de Groote Beerze in. Om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, legt het water eerst een weg af door het waterpark. Een uniek systeem van vijvers, sloten, waterplanten en een moerasbos. In 2017 heeft Waterschap De Dommel het waterpark heringericht.
Benieuwd hoe dit eruit ziet? Waterpark Groote Beerze is een vrij toegankelijk terrein met recreatieve en educatieve elementen. Wandelaars kunnen hier genieten van een nieuw stukje natuur. U bent van harte welkom.

We mogen weer stemmen!
Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen op gebied van bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt wat te kiezen, u stemt toch ook? Stemhulp
dommel.mijnstem.nl kan u helpen om een goede keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vindt u op www.dommel.nl/verkiezingen

 

 

De Houtwinkel Bladel 8-6-2017

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Allesvan Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel voor verenigingen
De Houtwinkel Bladel
Profile Bito De Fietsspecialist Bladel
Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel
Reijnders & Partners Bladel