Alles van Bladel
Bekijk de agenda
< juni 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
 
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30

Teveel carnaval gevierd?

Teveel carnaval gevierd?
Bladel Geplaatst 6 maart 2019

Op as-woensdag meldt Pieter zich bij zijn werkgever ziek. "Baas, ik ben ziek, ik ga naar huis". "Daar komt niks van in", zegt de werkgever. "Je hebt natuurlijk teveel carnaval gevierd en daar ga ik niet voor betalen; jij gaat werken".

Pieter gaat toch naar huis en ontvangt één dag later een brief van zijn werkgever, waarin staat dat Pieter zich ten onrechte ziek heeft gemeld en dat hij als werkgever het loon opschort. Wat zijn in dit geval de rechten en plichten van werkgever en werknemer?

Inleiding
Onze wet zegt dat in geval van ziekte in ieder geval 2 jaren 70% van het loon doorbetaald moet worden. De werkgever mag niet minder dan het minimumloon doorbetalen; maximaal betaalt een werkgever op grond van een CAO-regeling 100% van het loon.

Kan de werkgever zonder meer stellen: je bent niet ziek?
Nee. Op het moment dat de werknemer zich ziek meldt, dient de werkgever de arbodienst in te schakelen. De arts van de arbodienst zal nagaan wat er aan de hand is, waarbij vervolgens de werknemer verplicht is om de arbodienst inlichtingen te geven over alles wat met een eventuele loondoorbetaling te maken heeft. De werkgever kan niet van de werknemer en arbodienst eisen dat aan hem de aard van de ziekte kenbaar wordt gemaakt.

Verplichtingen
Zowel werkgever als werknemer hebben bij ziekte een aantal verplichtingen tegenover elkaar, welke zijn opgenomen in de Wet Verbetering Poortwachter (WVP). De werkgever dient de ziekte uiterlijk op de 4e verzuimdag bij de arbodienst te melden. Hij dient ook bij langdurig ziekteverzuim een ziekteregistratie bij te houden. Daarnaast moet hij een Plan van Aanpak opstellen bij langdurige ziekte, waarbij de werkgever moet aangeven welke passende arbeid, indien beschikbaar, aan de werknemer kan worden aangeboden. De werknemer op zijn beurt is weliswaar niet verplicht de oorzaak van zijn ziekte mede te delen, maar hij dient wel aan te geven tot welke arbeid hij in staat is. Dit gaat in overleg met de arbo-arts die vervolgens aan de werkgever vertelt voor welke activiteiten en werkzaamheden de werknemer nog beschikbaar is. Indien de werkgever onvoldoende moeite doet om de zieke werknemer weer in het arbeidsproces te laten deelnemen, dan wordt de totale loondoorbetalingsverplichting met 1 jaar verlengd. Dus in plaats van 2 jaar wordt dit 3 jaar. Indien een werknemer weigert passende arbeid te accepteren, loopt hij de kans het recht op loon te verliezen of te worden ontslagen.

Second-opinion
Indien partijen verschillen van mening over het bestaan van een ziekte, dan hebben beide partijen de mogelijkheid een second-opinion aan te vragen. Dit kan bij het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. Stel dat de second-opinionarts van oordeel is dat de werknemer nog steeds arbeidsongeschikt is, dan betekent dit dat de werkgever het loon moet doorbetalen. Indien de second-opinionarts van mening is dat de werknemer arbeidsgeschikt is dan kan de werkgever vanaf dat moment de loonbetalingen stopzetten indien de werknemer zich niet meldt voor de arbeid.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

De Houtwinkel Bladel 8-6-2017

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

SBP Outdoor Bergeijk Witrijt
Frans Soetens Woninginrichting Vessem
Stichting Het Kompas
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen Bladel